Trænger min sadel til omstopning, skal jeg have ny sadel, hvilken sadel skal jeg vælge og hvorfor skal jeg overhovedet være opmærksom på min sadel?

Sadeltjek er til rytteren med den nye hest, den unge hest, eller som blot søger en ny og bedre sadel til deres nuværende hest. 

Sadeltjek består af gennemgang af X antal sadler til én hest. Først gennemgås hesten på staldgangen uden udstyr, derefter gennemgås de forskelllige sadler, og de egnede sadler prøves derefter under ridning for at vurdere evt. tilpasning. 

Et sadeltjek tager ca.30-45 min. Hav derfor hesten klar når sadelmageren kommer, og gerne opvarmet, hvis det er en heste der kræver lidt mere opvarmning end ellers, så tiden kan bruges mest muligt på at finde en løsning til jer.

sadeltjek

Det er vigtigt at se hesten i bevægelse når der skal findes sadel, idet hesten bruger ryggen anderledes i arbejde med rytter, end når den blot står på staldgangen. Desuden er det vigtigt at rytteren også føler at sadlen ikke forhindrer rytterens ridning. Det skal dog bemærkes at der må forventes en vis tilpasningsvillighed fra rytterens side ved sadelskift.

Det forventes at hesten fremstår klar og ren på jævnt underlag, gerne med trense og evt gamascher på, til aftalt tid. Der skal være mulighed for at se hesten redet på bane eller ridehus afhængig af vejret af hestens normale rytter. Ved utilredne heste, skal hesten kunne ses longeret eller løs på jævn bane.

Har hesten folet? Har den haft skader, ændrer den sig meget huldmæssigt fra sommer til vinter? Er hesten ung og under uddannelse, er hesten nyindkøbt, er der skiftet underviser, foder eller andet? Alle disse ting kan have en indvirkning på hestens form og tilpasningen af sadlen. Det er derfor vigtigt at oplyse om så meget som muligt, for at opnå den bedst mulige service.